DE SPELREGELS VAN PADEL

De regels van padel: ben jij er al bekend mee? Padel is een hele leuke work-out die je met vier vrienden, familieleden of collega's doet! Voordat je een baan reserveert, is het handig om te weten wat de spelregels van padel zijn. Hoe werkt de puntentelling? Hoe serveer je een bal? En wat doe je bij een tiebreak in padel? Op deze pagina kom je alles te weten.


De spelregels van padel komen grotendeels overeen met die van tennis. Je speelt de bal over het net, in het vak van de tegenstanders. Het grote verschil is echter dat je de bal tegen de glazen muur of wand mag kaatsen voordat je de bal naar de overkant speelt. Ook speel je padel altijd in dubbels. Dat levert een verrassend spel op!


De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis. Er zijn games, sets, tiebreaks en matches. Volgens de KNLTB gaat de padel-puntentelling als volgt


 1. Puntentelling in padel-game
  Bij een padel game krijg je 15 bij het eerste punt, 30 bij het tweede punt en 40 bij het derde punt. Win je het vierde punt? Dan heb je de game gewonnen! Ook is er - net als bij tennis - sprake van deuce bij een stand van 40-40, waarna twee opeenvolgende punten gescoord moeten worden om de game te winnen.

 2. Een padel-set
  Om een set bij padel te bemachtigen, moet je 6 games winnen. Ook hierbij is een verschil van twee punten (games) verplicht.

 3. Het einde van een padel-match
  Je wint de wedstrijd als je 2 sets gewonnen hebt. Match!


EEN TIEBREAK IN PADEL: WAT IS DAT?

Er is sprake van een tiebreak als beide spelers 6 games gewonnen hebben (en het dus 6-6 in games staat). De tiebreak werkt net even anders qua puntentelling. Als je tijdens een tiebreak een punt wint, dan staat het gewoon 1-0. Een tiebreak loopt op tot 7 punten (bijvoorbeeld 7-0). Heb je de tiebreak gewonnen? Dan is de eindstand in games 7-6.


OPSLAAN: EEN ONDERHANDSE SERVICE

Anders dan bij tennis, moet de service bij padel onderhands. Je mag de bal maximaal ter hoogte van je navel slaan en de bal moet één keer stuiteren op de grond achter de servicelijn. Vervolgens sla je de bal diagonaal in het servicevak van de tegenstander (kruislings). Tijdens de service blijf je achter de servicelijn staan, met minstens één voet aan de grond. Wanneer de tegenstander de bal terugslaat na jouw service (de return), moet diegene ook onderhands terugslaan. Als de service voorbij is, mag er wel bovenhands geslagen worden.

Let op! De service mag bij padel niet via het hek of de glazen wand geslagen worden. Na een stuit mag de bal wel het glas of het hek raken.


DE REST VAN HET PADEL-SPEL

Na de service ben je vrij om de wanden en het hekwerk boven het glas te gebruiken, zoveel als je wilt. De bal mag tijdens het spel slechts één keer de grond raken. Let wel op: wil je de bal via het glas- of hekwerk slaan, dan moet de bal eerst één keer stuiteren. Nadat de bal op de grond heeft gestuiterd, mag de glazen wand of het hek meermaals geraakt worden. De ontvanger mag de bal wél direct terugslaan.

DE PADEL-SPELREGELS IN HET KORT

 • De bal mag slechts één keer de grond raken, niet vaker.
 • De bal mag voor en na de stuit gespeeld worden.
 • De bal moet één keer stuiteren voordat het tegen het glas- of hekwerk kaatst.
 • Als de bal het hekwerk raakt voordat het over het net heen gaat, dan is er sprake van een fout.
 • Als de bal over het glas- of hekwerk wordt geslagen, dan telt dat als punt. Tenzij iemand van buiten de kooi de bal terugspeelt.
 • De bal mag jou en je medespeler niet raken, dan verlies je het punt.
 • Wissel bij iedere oneven game van kant.

OOK PADEL SPELEN?

Reserveer een baan en een racket of kijk bij onze lessen en clinics.